Restauratør Rune Damsgaard:
Kend din klub. En serie samtaler med nogle af klubbens nøglepersoner. Journalist Henrik Knudsen taler med restauratør Rune Damsgaard.
Henrik Knudsen: Jeg var lige ved at sige velkommen til. Du er ny som restauratør her, men det er du jo absolut ikke i klubben.
Rune Damsgaard: Nej, det er rigtigt. Jeg har været medlem her nogle år efterhånden.
Henrik Knudsen: Men for folk, der ikke kender dig, kan du jo prøve lige kort at fortælle lidt om dig selv?
Rune Damsgaard: Selvfølgelig. Jeg er jo vokset op i lokalområdet med selvstændige erhvervsdriftige forældre, der har været i restaurationsbranchen og i tøjbranchen så lang tid jeg kan huske. Så jeg er vokset op med det her selvstændige gen i blodet. Jeg startede faktisk min golf karriere i Gilleleje som 14-årig, men så rykkede jeg kort efter til Rungsted Golfklub, så jeg har spillet i naboklubben i hele min ungdom og kender derfor rigtig mange af dem der spillede her i Kokkedal Golfklub dengang og som stadig spiller her. Blandt andet Nils Rørbæk, hvor vi spillede divisions golf mod hinanden, og havde nogle lokale dyster mellem Rungsted og Kokkedal. Så jeg kender rigtig mange fra klubben her fra mine junior dage.
Nu spoler vi lige lidt frem i tiden. Jeg har efter Rungsted været medlem i flere klubber. Mine forældre var restauratører i Holbæk Golfklub, hvor jeg også har spillet. Før jeg kom til Kokkedal spillede jeg i Scandinavian hvor jeg også sad i bestyrelsen, men fordi vi flyttede tæt på Kokkedal Golfklub og mine døtre og kone også begyndte at spille her, så tænkte jeg, at det giver meget god mening at det var Kokkedal der skulle være min hjemklub. Jeg har også spillet lidt på divisionsholdene, men nu er det mere Herreklubben hvor jeg spiller. Jeg kender jo rigtig mange i Herreklubben og det er et super godt sted for mig at være både socialt og golfmæssigt.
Jeg har været kandidat til at blive restauratør tidligere. Meldte selv fra første gang og blev ikke valgt sidste gang, men det er egentlig også underordnet, for nu står jeg her og er blevet restauratør i Kokkedal Golfklub.
Henrik Knudsen: Man bliver mødt herude i forhallen af et skilt, hvor der står ’Nye tider. Nyt navn’. Hvad bliver ellers nyt nu?
Rune Damsgaard: Jamen, det bliver nok en restaurant, som har mere fokus på medlemmerne og deres ønsker, og det er også derfor, at restauranten hedder noget så simpelt som ”Restaurant Kokkedal Golfklub”. Jeg synes, at det er vigtigt, at man som restauratør ikke står med hovedet nede i gryderne og glemmer at have overblikket udefra hvor medlemmerne jo er. Det er nogle gange der, hvor restauratøren glemmer at lytte til, hvad gæsterne egentlig vil have. Og hvad så? Så det er vigtigt for mig, at jeg selv kommer som kunde her, så jeg kan se det fra den anden side, og så kan jeg justere derefter.
Det er jo selvfølgelig nyt for mig at være restauratør i en golfklub. Jeg har forældre, der har været restauratører i Holbæk Golfklub i mange år, så jeg har jo lidt insiderviden omkring hvordan det fungerer, når ”musikken spiller” i en klubrestaurant. Og jeg ved derfor også godt, at det er vildt nemt at stå udefra og fortælle hvordan man skal gøre, men når man selv står der, så er det meget, meget sværere end man forestiller sig. Der er så mange forskellige meninger og holdninger om, hvordan det burde være og der er altid nogen, der brokker sig over at priserne er for dyre, samtidig med at andre brokker sig over kvaliteten. Det er jo to modstridende ting, så der er jo virkelig meget, man skal tage højde for og mange ønsker man skal tage hensyn til.
Jeg havde for nyligt en samtale med en kok som fortalte at når man har været restauratør i en golfklub, så kan man være restauratør ALLE steder. Så er der også det her med at få restauranten til at køre økonomisk! Jeg vil lige understrege jeg absolut ikke gør det her for at blive millionær eller for at tjene mange penge.
Henrik Knudsen: Nej, så har du nok valgt en lidt forkert branche?
Rune Damsgaard: Ja, det må man sige. Det som jeg elsker, er jo at se, når der er noget jeg har været med til at skabe, som giver mange mennesker glæde og begejstring og hvor de hygger sig. Det er helt klart en rød tråd for mig i det jeg generelt iværksætter.
Henrik Knudsen: Kan du være lidt mere konkret omkring det der med at være noget for medlemmerne?
Rune Damsgaard: Ja, altså der er jo mange klubber i klubben, og jeg synes, det er vigtigt, at man som restauratør, lytter til dem. Dameklubben vil noget andet end Herreklubben og juniorerne vil noget andet end seniorerne og så fremdeles, så vi bliver nødt til at tilpasse os ud fra klubberne i klubbens ønsker. Så er der alle de medlemmer, som ikke er en del af klubber i klubben, men som kommer til dagligt og spiller, og der skal vi jo også have et godt udvalg, som passer nogenlunde til det golfspillere generelt, gerne vil have. Og der mener jeg, at det er vigtigt, at man ikke bliver en fancy, dyr restaurant. Man skal heller ikke nødvendigvis være et sted, der kun fokuserer på billige priser, for så bliver kvaliteten og servicen også derefter. Så vi prøver ligesom at finde en god balance, hvor medlemmer føler at de kan komme ind og få et godt produkt til en rimelig pris og de kan gøre det ofte, hele sæsonen.
Vi vil også prøve at holde åbent tidligere end før, selvom der måske ikke er en særlig god økonomi i det. Omsætningen bliver nok aldrig særlig stor i de tidligere morgentimer, men vi prøver nu alligevel at holde åbent fra kl. 8.00.
Henrik Knudsen: Det lyder dejligt med den der kop morgenkaffe, men det lyder farligt for økonomien.
Rune Damsgaard: Men der er det, at jeg ikke fokuserer så meget på, hvad vi tjener på alle timerne vi holder åbent. For mig er det årsregnskabet, der er afgørende. Hvis man investerer noget i nogle timer som ikke nødvendigvis er økonomisk gunstige, så kan det være, at det giver noget tilbage på et andet tidspunkt. Så man skal se det i et andet perspektiv. Og det er sådan, jeg driver alle mine forretninger.
Henrik Knudsen: Må jeg være konkret? Hvad kan jeg få klokken otte om morgenen?
Rune Damsgaard: Der kan du i hvert fald få en god kop kaffe, en friskbagt croissant og et glas juice. Du kan højst sandsynligt også få en toast eller en banesandwich som du kan tage med ud i bagen. Det bliver ikke et kæmpe udvalg om morgenen, men man kan selvfølgelig også forudbestille en mere komplet morgenmad til 10 kuverter og opefter.
Henrik Knudsen: Hvad er morgen for dig?
Rune Damsgaard: Planen er at vi åbner klokken 8 hver morgen, men hvis der er behov for, f.eks. til turneringer og lignende, så bliver der åbnet tidligere. Men den daglige bestyrer vil være her i hverdagene fra kl. 8 hver morgen.
Henrik Knudsen: Da det blev offentliggjort, blev Thomas nævnt. Måske kan vi lige få introduceret ham, som vi skal lære at kende?
Rune Damsgaard: Ja altså Thomas, han er jo vores kok. Ham har jeg arbejdet sammen med i lidt over et år nu med Hallernes Spisested. Og ham henvendte jeg mig til mig for mange år siden. Faktisk fordi jeg synes han laver fantastisk mad.
Henrik Knudsen: Undskyld jeg afbryder, men det er den Thomas, der var her tidligere?
Rune Damsgaard: Ja! Han arbejdede for Johnny og Ulrikke som kok. Han lavede også mad til begge mine døtres konfirmationer og gjorde det fremragende. Og så synes jeg, han er en god person som har et drive, der er godt. Han har selvfølgelig også et temperament, men det er der mange kokke, der har og det har jeg også selv. Men jeg er sikker på at han glæder sig helt vildt til at komme i gang her. Og han kommer til at have det overordnede ansvar for køkkenet.
Henrik Knudsen: Så hvordan ender det så? Altså der er alle de her ønsker. Der er jo nogle, der vil have filterkaffe – nogle vil have espresso, nogle vil have Carlsberg, nogle vil have Unibrew, nogle vil have burgere, og nogle vil have pasta. Hvor finder du den der mellemvej eller det, der kan tilfredsstille alle?
Rune Damsgaard: Vi prøver ikke at sprede os alt for meget. Hvis man har for mange varer for at tilgodese alle, så går det ud over kvalitet og service. Altså køkkenet kan jo ikke følge med, hvis de skal lave for mange forskellige retter. Så vi prøver at finde en balance, hvor udvalget er godt, men det er ikke kæmpestort. Man kan bare se på de fjernsynsprogrammer med kokke som f.eks. Gordon Ramsey. Det første han gør, er at halvere menukortet på de restauranter han besøger. Lav hellere færre ting, men lav dem godt. Så kan det godt være at nogen må undvære noget, men vi bliver nødt til at finde de ting, de fleste kan lide. For at det ikke bliver det samme hele tiden, så varierer vi ved at have husets suppe og husets varme ret og husets salat som ofte bliver skiftet ud, ofte hver dag.
Henrik Knudsen: Nu talte vi før om kaffen og croissanten om morgenen. Frokosten kan fås fra?
Rune Damsgaard: Køkkenet åbner kl. 11 og så kører det faktisk frem til om aftenen, og der bliver ikke forskel på frokost kortet og aften kortet til at starte med. Vi prøver faktisk at køre det samme kort hele dagen.
Henrik Knudsen: Aftenen er det afhængigt af sæsonen?
Rune Damsgaard: Vi kommer til at have køkkenet åbent til kl. 21 og måske til lidt senere om sommeren hvor golfspillerne nogle gange først kommer ind fra runden meget sent.
Henrik Knudsen: Nu har klubben lige offentliggjort det her med visionerne om at prøve at styrke fællesskabet og foreningslivet igen. Hvordan kan restauratøren bidrage der?
Rune Damsgaard: Der er flere ting vi kan gøre. Jeg tror, at vi skal prøve at få medlemmerne til at føle sig velkommen og gøre det nemt for dem. F.eks. når der er selskaber herinde i restauranten, så lister man sig ind når man skal bestille for ikke at forstyrre et selskab og så kan man måske komme til at føle sig som en forstyrrende gæst i sin egen klub. Men der prøver vi at introducere et system med nogle QR-koder ved bordene. Det udelukker ikke, at vi kommer ud og tager imod bestillinger og det udelukker heller ikke, at man kan komme ind i baren og bestille, men det giver en mulighed for, at man faktisk – når man er færdig med runden – kan sætte sig ved bordet ude på terrassen, tage sin telefon, scanne en QR-kode, få hele menukortet op på skærmen og bestille både drikkevarer og madvarer, samt betale ved bordet. Ja, og så kommer vi ud med både mad og drikkevarer til bordet. Bonnen bliver printet ud i køkkenet, så du ikke behøver at gå ind og hverken stå i kø eller forstyrre.
Så det er en ny ting, vi introducerer for at imødekomme medlemmerne og gøre det nemmere for dem. Så er der jo selvfølgelig alle de her ting med hensyn til at lytte til medlemmernes ønsker også. Hvad kunne I tænke jer? Nu er jeg jo selv medlem af herreklubben, og jeg ved hvor begejstret herrerne bliver, når der er stegt flæsk med persillesovs. Og hvis vi serverer det til en Herredag, så er det et godt eksempel på at lytte til medlemmerne.
Henrik Knudsen: Der er også sådan noget som arrangementer – ikke bare Kokkedal-ugen, men også ’golf og grill’ og hvad der har været forsøgt. Som skaber noget sammenhold.
Rune Damsgaard: Fredagsbar tænker du måske på?
Henrik Knudsen: For eksempel, men jeg prøver at høre, hvad du tænker.
Rune Damsgaard: Jeg tænker i hvert fald fredagsbar. Der er mange, der har nævnt fredagsbar med grill. Det har der været før i klubben og jeg mener det var ret populært. Så det tænker jeg også vi skal indføre igen. Det kunne være et godt tiltag tror jeg. Måske vi også skulle finde ud af noget med levende musik. Jeg elsker jo selv levende musik og vin, derfor kunne det for eksempel være tapas og jazz som passer meget godt sammen.
Nu har jeg jo selv vinbaren Villa Vino inde i København, og der har vi nogle gange noget levende musik og det plejer at være et kæmpe hit. Man kunne også lave arrangementer med quizzer. Og der tænker jeg, at der bliver vi måske nødt til at få hjælp fra nogle af klubberne i klubben. Det kunne vi godt tænke os, og så står vi med åbne arme og siger Yes, let’s do it. Det er i bund og grund det bedste hvis medlemmerne kan bidrage til at iværksætte events og aktiviteter sammen med os.
Henrik Knudsen: Så er der nogle konkrete ting, som vi nu som medlemmer gerne vil vide. Åbningsdatoen – ligger den fast?
Rune Damsgaard: Åbningsdatoen er 1. april. Vi åbner i weekenderne i marts måned, men meget begrænset. Det er svært at åbne et helt køkken kun i weekender. Det er både i forhold til råvarer og personale.
Henrik Knudsen: Weekender i marts og fuldt åbent fra første april. Er det sådan?
Rune Damsgaard: Yes, det er planen.
Henrik Knudsen: Du havde inden jul et godt tilbud til folk der ville købe gavekort – hvordan gik det?
Rune Damsgaard: Det er der heldigvis mange der har benyttet sig af. Så det kan være at vi gør det igen til næste sæson.
Henrik Knudsen: Andet vi kan se frem til?
Rune Damsgaard: Ja – jeg tager nok idéen fra vinbaren i København med. Så man kan få et godt charcuteri-bræt og et godt udvalg af vine. Det har været meget populært, og vi har fået fat i nogle meget spændende råvarer til det – f.eks. en 36 måneders spansk sortfodsskinke, saltede mandler og en helt særlig Manchego, som vi selv importerer.
Henrik Knudsen: Og hvad med den helt almindelige fadøl, som mange jo mener er næsten obligatorisk efter en runde?
Rune Damsgaard: Der går vi både op i størrelse og ned i pris! En halv liter fadøl for 55 kroner – lidt mere for specialøllene. Og vi kommer til at introducere nogle nye spændende øl, som jeg har store forventninger til. F.eks. får vi Murphys Irish Stout på fad og jeg tror faktisk at vi er det eneste sted i kommunen som serverer en Irsk Stout på fad.
Henrik Knudsen: Det lyder som om, at vi har en god sæson i vente. Tak for din tid.
Rune Damsgaard: Selv tak.