Golfmanager Ken Lauritsen:
Kend din klub. En serie samtaler med nogle af klubbens nøglepersoner. I den første udgave taler Henrik Knudsen med golfmanager Ken Lauritsen
Henrik Knudsen: Der er sket en hel del de sidste par måneder, så lad os prøve at starte med en opsummering. Det har ganske vist været ude på hjemmesiden, men lad os lige prøve at tage det en gang til.
Ken Lauritsen: Jamen vi startede jo 2024 ud med et helt nyt set up. En ny restauratør, som vi havde meget store forhåbninger til, som vi valgte ud fra et ansøgerfelt fra flere kvalificerede ansøgere efter en grundig proces, hvor alle ansøgere på skift fremlagde deres koncept og team over for bestyrelsen. Jesper Steffen Sepia Club var klart den ansøger som var mest velforberedt og klar til at efterkomme de ønsker vi havde for driften, så det var ham, der fik forpagtningen.
Så skulle vi sige farvel til Nigel inde i proshoppen. Nigels aftale med klubben var, at han kunne blive ved, til han ikke selv ville mere. Og han gav klubben næsten tre års varsel til den 31. december 2023 som blev hans sidste dag som Head Pro. Vi nåede både at fejre hans jubilæum og hans afskedsreception.
Vi arbejdede sideløbende med to forskellige løsningsmodeller, enten finde en ny Head pro, der skulle forpagte proshoppen, eller selv ansætte trænere og drive proshoppen. Et jobopslag og rygtet i branchen om at der var en åben Head Pro forpagtning i Kokkedal Golfklub gav en del ansøgninger, som blev grundigt evalueret af et rekrutteringsbureau.
I processen fik vi en ansøgning fra Landström Golf Academy, så det blev som bekendt løsningen.
Henrik Knudsen: Hvordan gik det så med restauranten?
Ken Lauritsen: Allerede i april-maj kunne vi fornemme, at medlemmerne ikke var helt tilfredse med oplevelsen i restauranten. Ikke at de fik en dårlig serviceoplevelse, men nogle syntes, at maden var for speciel – andre syntes, at den var for dyr. Ølpriserne var også til stor diskussion. Det fik vi så justeret. Og på et tidspunkt valgte vi så, at ét af bestyrelsesmedlemmerne afholdt 14-dages møder med Sepia for at se, om vi ikke kunne få rettet det ind. Men som alle ved, endte historien med, at vi blev nødt til at sige pænt farvel til Sepia og finde en anden løsning.
Henrik Knudsen: Og det blev Rune Damsgaard?
Ken Lauritsen: Ja, Rune Damsgaard, som er medlem af klubben, har fået muligheden nu. Det har vi store forhåbninger til. Han åbner i midten af marts, efter vi har fået ordnet et gulvrenoveringsprojekt her i vinterhalvåret.
Henrik Knudsen: Ham vender vi tilbage til i en senere samtale. Hvad skete der med proshoppen?
Ken Lauritsen: Sidst på året kom bomben, da Dorthe og Magnus orienterede bestyrelsen om, at de havde svært ved få deres set-up til at fungere. Økonomi var en af årsagerne – der blev simpelthen ikke booket nok individuelle lektioner. Det gjorde, at de blev nødt til at præsentere Nils for en anderledes kontrakt med lavere grundløn men mulighed for provision. Nils takkede nej, og kort tid efter meddelte Dorthe og Magnus, at de heller ikke ønskede at fortsætte. Det var den lige op til juleferien.
Efter mange online-møder og mails frem og tilbage besluttede vi at tilbyde Nils at komme tilbage som cheftræner. Klubben skal nu selv drive shoppen, og vi kombinerer medlemsservice og daglig drift med proshoppen.
Henrik Knudsen: Det lyder som meget arbejde for MedlemsService.
Ken Lauritsen: Ja vi får det lidt mere at se til ud over den daglige administration, men vores fornemste opgave er at være synlige for klubbens medlemmer. Vi er ansigtet udadtil og vi har altid forsøgt at skave en stemning som i ’Sams Bar’ fra Tv-serien – et sted, hvor alle føler sig velkomne. Og bliver én af vores vigtigste opgave at skabe spændende træningstilbud, så vores 2 dygtige Pro’er bruger deres tid på undervisning.
Henrik Knudsen: Hvordan kommer den nye struktur til at påvirke klubbens økonomi?
Ken Lauritsen: Vi tager de udgifter, der allerede er afsat i budgettet til træning, og bruger dem til at lønne vores ansatte Pro’er og de skal så suppleres med indtægter fra fællestræning, kurser og andre aktiviteter. MedlemsService tager hovedparten af timerne bag disken i Proshoppen. Hvordan vi løser bemandingen i de sene eftermiddagstimer og weekender, må tiden vise. Det kan være frivillige, hvis vi kan finde nogle ildsjæle som, har lyst til at hjælpe eller ansat personale.
Vi har bestemt ikke nogen illusion om at det bliver en guldrandet forretning for klubben, men det kommer ikke til at koste os penge. Blandt andet fordi MedlemsService i hverdagen kommer til at tage de fleste af timerne bag disken i Proshoppen. Så kombinationen af at ekspedere medlemmer og greenfee gæster, når de kommer ind, og så jo at passe vores normale arbejde. Den opgave har vi budt ind på for at få projektet til at hænge sammen.
Vi skal lige finde vores fødder så vi starter op med et mindre sortiment i Proshoppen og udvider løbende efter medlemmernes efterspørgsel. Handsker, bolde, vogne, bags, putters, wedges vil blive en del af udvalget. På sigt overvejer vi en tøjlinje med et par brands.
Henrik Knudsen: Og træningstilbuddene?
Ken Lauritsen: Kokkedals medlemmer har tidligere været lidt tilbageholdende med at booke individuelle lektioner. Derfor satser vi på fællestræning med større og mindre hold samt kurser som ”Next Level”, hvor man betaler et engangsbeløb og kan træne så meget, man vil inden for en bestemt periode. Vores Pro’er vil også opfordre medlemmer til individuelle lektioner, når det giver mening. Vi har allerede mange spændende projekter i støbeskeen sammen med Nils og Oscar.
Henrik Knudsen: Lad os tale om medlemsundersøgelserne. Hvad har de fortalt jer?
Ken Lauritsen: Medlemsundersøgelsen Players 1st er vigtig for os og vi har sendt undersøgelser ud til medlemmerne i mange år. Et af de områder, som vi så kunne løftes, var banen. Efter ansættelsen af Anders Linnet steg tilfredsheden med banen markant. Der blev også afsat flere penge – det hjælper som regel.
Et andet område som gav anledning til en ændring, var medlemmernes ønske om flere ledige starttider. Det startede allerede fra den første medlemsundersøgelse og det gjorde, at vi rent strategisk valgte at skrue ned for antallet af klubturneringer. Og at være meget selektive med, hvilke arrangementer vi tog ind, der kunne blokere banen.
Løbende har vi justeret aftalen med alle vores klubber i klubben. De har fortsat lov at have blokerede starttider til deres aktiviteter, men nu bliver de frigivet tre døgn før hvis de ikke er blevet booket inden for tidsfristen. Og det har gjort, at vi langsomt har løftet tilfredshedskurven.
Når vi kigger på belægning i 2024 var der næsten 25% ledige starttider. Og hvis vores medlemmer bliver bedre til at booke sig ind sammen med andre medlemmer, er der masser af ledige starttider. I år var der igen mange 2-bolde på banen.
Medlemsundersøgelsen giver også klubbens medlemmer mulighed for at skrive kommentarer og komme med forslag. Og hver en eneste kommentar, der kommer, bliver læst. Fremover vil vi offentliggøre årets undersøgelse til alle medlemmer.
Henrik Knudsen: Hvordan påvirker økonomien kontingentet?
Ken Lauritsen: Vi har en foreningsøkonomi, hvor vi balancerer indtægter og udgifter. Med varslede prisstigninger fra leverandører og forsikringer ser vi på en mulig kontingentstigning på 3-5%. Vores fuldtidskontingent i 2024 ligger på 9.625 kr., og vi nærmer os en grænse, men vi justerer efter nødvendige omkostninger. Det er vigtigt, at vores medlemmer føler, de får værdi for pengene.
Henrik Knudsen: Så hvilke planer er det så? Udover at vi skal have ny restauratør, nye head pro, hvilke planer er der så ellers i gang? Vi har jo stadigvæk et klubhusprojekt, der spøger.
Ken Lauritsen: Ja, det er stadigvæk i gang. Og den store udfordring er fortsat finansiering.
Vi har jo fået godkendelsen af fredningsmyndighederne. Vi ved, at det vil tage minimum seks måneder at få byggeansøgningen igennem hos Hørsholm Kommune. For at vi kan indsende en byggeansøgning, så skal vi lave et omfattende arbejde med yderligere beskrivelser, tegninger og statiske beregninger m.v. Det er anslået til at koste et sted mellem kr. 500.000 – 600.000.
De penge har bestyrelsen valgte ikke at afsætte, før vi har et 100% tilsagn fra en finansieringspartner Og det er ikke nemt at få finansiering i en forening. Der er masser af golfklubber i samme situation, som ikke har kunnet låne penge til baneforbedringer eller til udbygning af et klubhus.
Vi er bekendt med et par klubber som har bygget over evne. Så vi har hele tiden prøvet at være ansvarlige i processen. Vi er fortsat i dialog med to forskellige finansieringspartnere, som er positive. Men før de har givet et endeligt tilsagn om at de vil låne klubben mellem 8-10 millioner så kommer vi ikke til at gå i gang med projektet.
Vi ønsker ikke at bruge kr. 500-600.000 af foreningens penge på det indledende arbejde. Vi har allerede brugt et par hundrede tusinde på tegninger. Vi er på tegningsprojekt nummer 4. De af vores medlemmer som har fulgt med i processen ved, at vi startede med projekt 1 og sendte det ind til Hørsholm Kommune og så fik vi at vide, ”det er for stort”. Hvor stort må det være? Det kan vi ikke fortælle jer. Så tegnede vi projekt 2 mindre. – Nej, det var stadig for stort. Og sådan gik tiden indtil vi til sidste vi godkendelse på projekt 4.
Så det bliver ikke med byggestart den 1. november 2025 som vi havde håbet, det kan jeg godt afsløre allerede nu. Vi har rykket projektet yderligere et år, så forhåbentlig med byggestart november 2026 og indvielse i foråret 2027 – sådan ser planerne ud lige nu.
Henrik Knudsen: Hvad så på den kortere bane, hvad gør man så?
Ken Lauritsen: På den kortere bane må vi leve med det vi har. I uge 4 og 5 bliver betongulvet renoveret igen. Vi har klaget til gulvleverandøren over kvaliteten og fået medhold i at det skal laves om.
Vi sørger for at klubhus og udeområder står skarpt inden sæsonstart. Det hjælper klubbens medlemmer heldigvis med når vi afholder den traditionsrige ”Klubbens Dag” den 12. april.
Så skal vi have ”bygget” en Proshop op med plads til et arbejdsområde for MedlemsService Men generelt kommer fokus primært til at være på banen.
Har banen ikke fået nok fokus kunne man spørge sig selv? Jo, det har den på alt det vi ser ovenpå. På bunkers, på greenområder, med de nye robotter osv. Men vi har en over 50 år gammel hovedvandledning i jorden, som skal skiftes snart. En udgift på anslået minimum én million kroner.
Alle husker sikkert de seneste år med lange tørkeperioder, hvor banen har været næsten ved at brænde af. Vi har også haft perioder hvor der er kommet så meget vand, at vi har været ved at drukne.
Dræningen er næsten helt på plads, men tørke kan blive en udfordring i fremtiden. Fairway-vanding er derfor også på ønskelisten. Etableret i mindre etaper over en årrække til en anslået udgift på omkring 2 millioner kroner, så vi ved godt, hvad vi skal bruge pengene til.
Henrik Knudsen: Ved I også, hvor vi skal få dem fra?
Ken Lauritsen: Ja, det skal vi jo primært fra klubbens medlemmer. Desværre har vi ikke en ”rig onkel” så kombineret med indtægter fra greenfee og et stabilt medlemstal på 1200 er det her vi skal finde økonomien som før og i fremtiden.
Vi har cirka 3.500 gæster på besøg om året. Det er det besøgstal vi finder, er acceptabelt. En høj kvalitet på banen retfærdiggør en høj greenfee. En pris på 550-650 kroner sikrer at presset ikke er for stort på banen.
Vi er meget selektive med, hvad vi tager ind af arrangementer. Vi giver ikke rabat. Man må betale det, det koster. Alt efter banens stand, selvfølgelig. Hvis der kommer nogen i april og banen ikke er knivskarp, så får de det selvfølgelig til en fornuftig pris. Men lige så snart vi siger at nu er vi der, hvor vi skal være, så kører vi en fast høj pris på arrangementerne.
Henrik Knudsen: Så det får ikke nogen umiddelbar indflydelse på kontingent?
Ken Lauritsen: Godt spørgsmål. Nu hørte jeg i nyhederne, at man i de overenskomstforhandlinger, der er gået i gang nu, regner med lønstigninger på mellem 3 og 5 procent. Og sikkert også nogle andre krav, måske en bedre fritvalgsordning, flere ferie/fridage, med mere. Generelt er der varslet prisstigninger fra vores leverandører og forsikringspriserne er også steget voldsomt.
Jeg kan ikke sige hvor stor en procentstigning vi ender med. Vi nærmer os jo en magisk grænse. Kr. 9.625 som fuldtidsmedlem i 2024 – så der er ikke langt til kr. 10.000. Så det er vi meget bevidste om. Vi har jo kørt foreningsøkonomi alle år, det vil sige vi kigger på, hvad vi forventer at få ind, og hvad vi har af omkostninger – og så sætter vi vores ambitionsniveau efter det.
Vi opererer typisk med et overskud på mellem kr. 200- 300.000. Det er vores sikkerheds-margin, hvis der skulle ryge en kardanaksel på en traktor til f.eks. kr. 100.000. Så det vil også være sådan, at når vi når frem til generalforsamling i marts måned, så vil den stigning, der vil være i kontingentet afspejle de faktiske omkostninger, der skal til for at drive golfklubben med det kvalitetsniveau vi har i dag.
Henrik Knudsen: Og hvordan ligger det niveau i forhold til lokalområdet?
Ken Lauritsen: Det ligger hverken i den dyre ende eller den billige ende. Vi ligger lunt i midten i forhold til de klubber vi sammenligner os med. Vi opkræver fortsat indskud. Det afskrækker ikke folk, der har lyst til at blive medlemmer. Man kan afdrage indskud over 6 år. Det oplever vi ikke som et problem.
Vi har haft en stor tilgang af ungseniorer med en ny prisstruktur. Før gik man direkte fra junior til at blive senior. Nu går man fra junior til kategori ungsenior som gælder fra 19 år op til 29 år med et kontingent som stiger løbende hvert år. Det har betydet 140 unge seniorer i 2024. Og det går også den rigtige vej med tilgang af juniorer. Vi har et fantastisk junior-udvalg som sammen med vores Sportschef arbejder målrettet på at skabe en succes.
Der er heldigvis rigtigt mange der bliver ved med at spille golf helt oppe i 90’erne, men vores vigtigste opgave er at sikre fødekæden for fremtiden.
Henrik Knudsen: Men jeg har indtryk af, at vi har nogenlunde fuldt hus?
Ken Lauritsen: Ja, vi kommer vel ind i det her år med 45-50 ledige fuldtidsmedlemmer. Vi har allerede nu over 24, der er skrevet op til vores Golfkurser og flere kommer helt sikkert til når foråret kommer. Det er jo én af vores fødekanaler – opgaven med at uddanne en ny golfspiller er utrolig vigtig, så vi er heldige at have et fantastisk team af frivillige ildsjæle.
Vi er en af de dyreste golfklubber i Danmark med vores golfkurser, og det er et strategisk bevidst valg. Vi vil levere et topprodukt og vi vil være sikre på, at dem, der kommer ud i den anden ende, de rent faktisk kan spille golf og har forståelse for golfens regler og etikette.
Derfor koster et golfkursus næsten kr. 3.000 hos os. Det kan du købe for 400 kroner i andre golfklubber. Men det gør også, at man kommer igennem en lang proces, og der er nærmest en personlig mentor på hele vejen igennem forløbet. Og vores konverteringsrate fra golfkursist til fuldtidsmedlem ligger på mellem 80 og 85 procent. Det skabes gennem et flot arbejde i vores Begynderudvalg.
Den store udfordring er altså at fastholde dem. Goddag til vores nye medlem. Højt handicap, nyt ansigt i klubben, kender ikke nogen, og føler sig måske lidt ensom.
Her er vi ikke lige så gode, som vi var i gamle dage. Integration af nye medlemmer ind i fællesskabet, det skal vi blive skarpere til. Og jeg ved, at både Mandags-, 60’er-, Dame- og Herreklubben er meget bevidste om det og der arbejdes med forskellige mentorkoncepter.
Henrik Knudsen: Er det måske i det hele taget den store udfordring til 2025, det at prøve at genskabe lidt mere af det klubliv?
Ken Lauritsen: Ja, altså det er klart, at klublivet led et knæk under, at vi ikke kunne få det til at fungere i restauranten, som er et rigtig vigtigt omdrejningspunkt i forhold til det sociale liv. Så kan man også spørge – hvor er alle festerne er blevet af? De er også på vej tilbage. Nu er der en ny generation, der gerne vil lave fester Og som kommer til at starte op i år med at lave flere sociale arrangementer.
MedlemsService og bestyrelsen kan ikke drifte det sociale liv alene. Det skal også skabes af medlemmerne. Og der må man konstatere, at nogle af dem, der før var ”festaberne” og var med til at skabe det, de er altså oppe i en alder nu, hvor de ikke har overskud til at hoppe rundt og lave sjov på samme måde.
Der skal friske kræfter til. MedlemsService spiller med så meget som overhovedet muligt. Vi skabte jo Golf, Grill og Fredagsbar, et koncept for nogle år siden med vores forrige restauratør, og det var en stor succes.
Henrik Knudsen: Kan vi forvente, at sådan noget kommer igen?
Ken Lauritsen: Jamen det kan vi. Og dem der kom til vores 9 hullers turnering Golf, Grill & Fredagsbar var medlemmer vi aldrig havde set før i en social sammenhæng. Fordi konceptet passede dem. Det var fredag – de skulle kun spille ni huller, der var mad, der var hygge, og det var en måde at lære nogle mennesker at kende i klubben på.
Jeg ser det som en af de vigtigste opgaver som eksisterende medlem af klubben. At man er klar at vise interesse for nye ansigter i klubben. Den gode ”Kokkedal-stil”, at vi hilser på hinanden – også dem man ikke kender. – ”Hej, dig har jeg ikke set før. ’Nej men jeg er også ny”. ”Nå, hvor spændende, har du overvejet melde dig ind i Dameklubben/ Herreklubben, 60’er-klubben eller deltage i en klubturnering?
Det skal vores medlemmer være med til. Det håber jeg, der vil være opbakning til.
Henrik Knudsen: Tak for din tid, Ken. Vi ser frem til de kommende initiativer.