Næstformand Mikael Sternberg:

Kend din klub. En serie samtaler med nogle af klubbens nøglepersoner. Journalist Henrik Knudsen taler med næstformand Mikael Sternberg.

Henrik Knudsen: Tak fordi du tager dig tid til det. Jeg kunne godt tænke mig at starte med bare nogle basale informationer om bestyrelsen i Kokkedal. Hvor mange er I for eksempel?

Mikael Sternberg: Vi er fem lige nu, og vi foreslår nu at udvide det til seks i forbindelse med generalforsamlingen. Der er store opgaver med klubhus, bane og træningsområder de kommende år og samtidig er der efterspørgsel efter en mere synlig bestyrelse.

Henrik Knudsen: Ja, der må jo være en del arbejde. Hvor ofte mødes I?

Mikael Sternberg: Vi planlægger 5-6 møder om året, når sæsonen starter. I praksis bliver det jo væsentligt mere, og meget af det bliver jo også nu digitalt og med kort varsel når behovet opstår. Bestyrelsens medlemmer er alle meget aktive, så Corona-tiden lærte os at vi kan meget, når vi også koordinerer digitalt.

Henrik Knudsen: Men selv hvis det var et normalt år med 1200 medlemmer og en golfbane og et par 3 bane og alt det der. Der må jo være en del arbejde?

Mikael Sternberg: Ja – en god bestyrelse er en, der ikke bare sætter sig og laver det hele selv. Vi har jo så mange frivillige og ildsjæle i klubben, og det gælder om at sørge for, at de både ved, hvad der foregår, men også er involveret i arbejdet. Og det er jo en af de ting, der også ligger i den retning, vi har foreslået for den kommende periode. At vores frivillige ledere kommer til at fylde noget mere og kan få noget mere indflydelse på tingene.

Vi har nu udpeget en gruppe af ca. 20 frivillige ledere i klubben, der alle repræsenterer forskellige medlemsgrupper, og tanken er at de kommer til at arbejde meget tættere sammen indbyrdes og med klubbens bestyrelse og administration.

Henrik Knudsen: Har det også hjulpet, at der har været en kontinuitet i klubben? Jeg tænker ikke kun med Nigel i 42 år, men også med Lars i 22 år. Så for nogle var det lidt af en bombe at erfare, at han nu stopper.

Mikael Sternberg: Altså efter 22 år, så er det meget fair at sige, at han har udtjent værnepligten. Lars Gundorph har jo gjort det fuldstændig fantastisk, og har været en sikker hånd på roret i mange år. Han er virkelig visionær, og han kan være stolt af de resultater, han har været med til at skabe – ikke mindst har han jo været en ildsjæl og sammen med Anders Linnet drevet en banefornyelse og -forbedring vi ikke kunne have drømt om.

Endelig synes jeg det er virkelig flot at han i 22 år aldrig har leveret et underskud i klubben på nær 1 år hvor der var brand.  Vores mantra med at sætte ”Tæring efter Næring” har vi holdt fast ved. Jeg synes Lars selv skal fortælle om hans tid og planer ved en anden lejlighed.

For at vende tilbage til dit spørgsmål – kontinuiteten er bestemt vigtig, men nogle gange er det altså også godt at få nye kræfter og nye øjne, der ser tingene på en anden måde. Derfor foreslår vi jo også nu at udvide bestyrelsen så 3 ud af 6 personer reelt er nye, hvis vi bliver valgt idet Anne Skelmose jo har erstattet Annette Larsen for nylig.

Henrik Knudsen: Der ligger en visionsplan inde på klubbens hjemmeside for de næste tre år. Kan du koge den ned i almindeligt sprog?

Mikael Sternberg: Det kan du tro. I forbindelse med dialogmøderne med medlemmerne i december måned blev det tydeligt for alle, at vi har behov for at styrke kommunikationen mellem medlemmerne og bestyrelsen – ikke bare ved enkelte møder, men helt generelt. Derfor valgte vi at invitere gruppen af ildsjæle som tidligere omtalt, til en drøftelse af klubbens prioriteter og visioner for de kommende år.

På hjemmesiden har vi delt resultatet af denne dialog, så vi har et godt og solidt grundlag for de kommende år. Materialet er lidt omfattende, fordi vi også følte behov for, at vi havde en fælles forståelse af den læring vi som klub har fået de seneste år med store omvæltninger for både HeadPro og restauratør – områder med meget stor indflydelse på det daglige klubliv og fællesskab.

Visionen for klubben har vi formuleret som at ”Kokkedal Golfklub skal være den mest attraktive golfklub for medlemmerne i hovedstadsområdet”. Vi ved at mange medlemmer har følt at vi har mistet lidt af klubånden og at klubben ikke længere i så høj grad er et samlingspunkt, hvor vi møder hinanden både på banen og i klubhuset.

DGU og forskellige medlemsundersøgelser viser jo at andelen af medlemmer i klubberne i højere grad bliver såkaldt ”klubuafhængige” – det vil sige medlemmer, der kun kommer for at spille selv eller med nogen de kender i forvejen og så tager hjem igen. Vi vil gerne forhindre at dette sker i Kokkedal og tværtimod sikre at vores medlemmer i højere grad igen involverer sig dybere i klubben og dens fællesskaber.

Henrik Knudsen: Det er fitnesscenteret kontra gymnastikforeningen.

Mikael Sternberg: Ja, lige præcis. Og der har dem af os, der har været i klubben i mange år fornemmet, at det har været en af de helt store ting, som netop vores klub har. Når andre folk har spurgt hvorfor vi er så aktive, og hvorfor vi bruger så meget tid i klubben så er det fordi vi netop er ”klubafhængige”, og vi synes, det har været fantastisk at være i klubben. De seneste 5-8 år – måske endda længere – synes vi i højere og højere grad, at vi mangler samme involvering. Til præmieoverrækkelser er det efterhånden kun dem, der får præmier, der møder op. Der er ikke dét der klubliv, som vi synes, vi havde i gamle dage. Så derfor følte vi et klart behov for at sige: hvad er det, vi gerne vil med klubben og det har vi så anført i dokumentet, vi har lagt på hjemmesiden hvor vi tager stilling til stort set alle elementer af klubbens liv.

Henrik Knudsen: Den klubånd, der var, og det festlige sted at komme. Var det personafhængigt – siden det er forsvundet?

Mikael Sternberg: Jeg ved ikke, om det er forsvundet, men jeg tror, at det er summen af mange ting. Vi har i vores oplæg prøvet at tage fat i alle elementerne der bidrager til fællesskab og klubliv. Det er jo alt fra trænerne til restauranten, til hvordan vi afvikler turneringer, til hvordan vi motiverer vores frivillige og så videre. Så alle elementer er med til at skabe det klubliv. Og når du spørger, om det er personafhængigt, så vil jeg sige overordnet nej – altså, det bør det ikke være. Selvfølgelig vil der altid være nogle ekstra synlige ildsjæle, som driver en udvikling. Hvis klubben skal være så stærk, som vi tror den er, så er det jo en del af klubbens DNA.

Det er en del af klubben, men det er klart, at når Nigel stoppede som pro så gør det jo et væsentligt indhug, fordi han har været meget toneangivende for rigtig mange af vores medlemmer i forhold til hvad vil det sige at komme i klubben. Det kan være folk som Kurt Fals, Jørn-Ole Jokumsen, Jens Asbjørn, Anker Blauenfeldt og mange, mange flere jeg burde nævne – de lægger enorme mængder af tid og sjæl i klubben. Det er selvfølgelig også Ken og Sabrina i MedlemsService – de er jo også enormt vigtige.

Niels Rørbæk, som jo har været med siden han var knægt – de fleste kender ham bedst som vores træner, men han var jo også juniorspiller i Kokkedal og nogle af os kender ham fra han var helt ung. Lotte Greve er jo en kæmpe ildsjæl og vi har enorm glæde af at hun har sagt ja til at være sportschef i klubben – for hun var der alligevel, og kunne slet ikke lade være med at være der for vores unge mennesker.

Henrik Knudsen: Men min pointe er også bare, at der måske skal en mere aktiv indsats til nu, fordi – som jeg nævnte før – hvor førhen, hvis vi ville dyrke motion, så gik vi i gymnastikforeningen og var med i det og vi svabrede gulvet bagefter osv. Nu går vi i fitnesscentret og betaler os væk fra den slags og har det som en facilitet. Vi søger måske ikke fællesskabet på samme måde mere.

Mikael Sternberg: Jeg synes bestyrelsen i en forening som Kokkedal Golfklubs fineste opgave er at skabe nogle forudsætninger for, at vi kan lykkes med at genskabe det gode klubliv. Det er egentlig vores rolle helt ydmygt. Vi skal selvfølgelig være synlige og til rådighed, men vi skal også skabe nogle faciliteter og nogle fællesskaber, der gør, at folk har lyst til at komme. Vi har f.eks. fået spørgsmålet i bestyrelsen ”Hvorfor har vi ikke dame-herre udfordringsmatcher længere?” Til det må vi jo sige, at dengang det foregik, var der jo nogle meget aktive folk der fik det til at ske og det håber vi da vil ske igen. Det var jo ikke noget, bestyrelsen dengang tog initiativ til eller noget. Vi vil godt støtte op om det, og det er muligt at den udvikling du nævner gør, at bestyrelsen skal være lidt mere fødselshjælper nu. Vi vil gerne opnå, at det er medlemmerne selv, der driver det, hvis vi så er med til at skabe nogle spændende rammer.

Henrik Knudsen: Mange af rammerne er jo rigtig godt på plads. Altså banen står jo fantastisk, og der er et nyt klubhus på vej forhåbentlig. Hvad består ellers de store opgaver i – for bestyrelsen?

Mikael Sternberg: Når vi gerne vil udvide bestyrelsen, hænger det jo sammen med at vores største opgave i de kommende år er at lykkes med en klubhus-renovering og udvidelse. Det er især en stor opgave, fordi vi skal gøre det på en måde, så vi ikke kommer økonomisk i klemme. Det har vi set andre klubber få problemer med, og det er vi jo meget insisterende på ikke må ske her. Lars Erik Brenøe, vores forhåbentligt kommende bestyrelsesmedlem, har en rigtig god baggrund til at hjælpe Kokkedal Golfklub i mål med sådan en opgave. Han var personlig assistent for Mærsk i mange år og har bestridt mange tillidsposter i Mærsk koncernen. Specifikt har han været med til processen da Operaen i København blev bygget, og uden sammenligning i øvrigt til vores klubhus, så vil han være en stor gevinst for klubben og bestyrelsen.

Et andet område, vi gerne vil styrke, er vores ungdoms- og eliteområde. Her er vi glade for at Henrik Thouber har valgt at stille op til bestyrelsen igen – vores ungdoms- og juniorarbejde er jo styrket gevaldigt de senere år på en formidabel indsats af bl.a. Lotte Greve og Jesper Leander. De unge, der gerne vil, skal nu hjælpes til at kunne blive elitespillere og der har Henrik Thouber tidligere som eliteformand vist vejen, og været med til at skabe et stærkt og attraktivt miljø for golftalenterne, og det vil vi gerne have ham til at gøre igen.

Henrik Knudsen: Du nævner et par af de kandidater, I har til bestyrelsen. Bestyrelsens kandidat til at afløse Lars sidder jeg også over for her.

Mikael Sternberg: Ja, det er rigtigt.

Henrik Knudsen: Du har været i klubben i mange år, og jeg er sikker på, at mange af medlemmerne kender dig sikkert rigtig godt. Men for dem der ikke gør. Prøv lige at præsentere dig selv.

Mikael Sternberg: Jeg er vokset op i Hørsholm i ”pipkvarteret”. Jeg var genbo med Jens og Morten Asbjørn, der begge har været i Kokkedal Golfklub mange år, og Jens og jeg tilbragte bl.a. en sommerferie i Nordjylland hvor vi blev introduceret til golf på Hvide Klit golfbanen. Så var jeg solgt og i  2025 vil det være 50 år siden jeg blev medlem i Kokkedal Golfklub.

Jeg blev medlem i 1975, da Kirsten Schiøtz var juniorleder. Det var altså dengang, at klubben holdt til nede i knækket på det nuværende 14. hul.  Det var en 9-huls bane dengang, så det var der man startede. Senere fik vi så et klubhus, hvor det ligger nu, i forbindelse med åbningen af de 18. huller i starten af 80’erne. Erling Petersen var Pro dengang. Han havde en nedlagt togvogn som han holdt shop i. Jeg var en meget aktiv junior og elitespiller dengang og var i klubben hver dag efter skole. Så hørte jeg på et tidspunkt at Bob Beattie – en legendarisk Pro i Rungsted – havde fået en meget spændende ung assistent, der hed Nigel Willett. Ambitiøs som jeg var, så flyttede jeg faktisk i et par år ned til Rungsted for at få træning af ham. Men så blev Nigel HeadPro i Kokkedal, og så måtte jeg jo med tilbage.

Jeg nåede at blive klubmester 4 gange og spillede en masse eliteturneringer som teenager, inden jeg ikke kunne følge med de bedste og så fik studier og job gjort en ende på de ambitioner. Jeg er gift med Pernille, der også spiller golf i Kokkedal og vi har sammen 3 voksne børn, der alle har spillet golf. I dag er det primært vores yngste Mads, der spiller i klubben.

Henrik Knudsen: Og din erhvervskarriere. Den tillader, at du kaster dig ud i det?

Mikael Sternberg: Efter mange år som erhvervsleder i store virksomheder valgte jeg i 2014 at bruge mit netværk i rekrutteringsbranchen. Jeg er i dag medejer af et rekrutteringsfirma, der ligger inde i København, hvor vi rådgiver dansk erhvervsliv og hjælper med at finde direktører. Det er ikke færre timer, men jeg har selv lidt mere styr på kalenderen end tidligere og rejser ikke så meget. Derfor har jeg taget handsken op efter Lars. Jeg ved nogenlunde hvad jeg går ind til – jeg kom jo ind i bestyrelsen i 2014 og har været kasserer en del år. Jeg påtænker dog, at jeg som formand vil blive mere synlig i klubben, end jeg har været i årene der er gået.

Henrik Knudsen: Det er mit indtryk, at I i bestyrelsen ikke arbejder sådan med baneudvalg og den slags, men alligevel uddelegerer en del af opgaverne.

Mikael Sternberg: Ja, i den udsendte indkaldelse til generalforsamlingen har vi lavet en oversigt over hvad er det for nogle opgaver og ansvarsområder de forskellige bestyrelsesmedlemmer vi få hovedansvaret for. Jeg tror de kommende år vil indebære, at vi vil benytte os noget mere af at involvere en del flere i arbejdet med at lede og drive klubben. Det er korrekt, at vi ikke har arbejdet så meget gennem udvalg de senere år, men det vil vi komme til igen, og samtidig vil vi sørge for at kommunikere noget mere om hvad der løbende sker så medlemmerne har en god fornemmelse af udviklingen.

Henrik Knudsen: Det lyder ikke som om du kommer til at kede dig.

Mikael Sternberg: Det gør jeg ikke. Men det er jo det, der gør det spændende. Det er jo derfor, man synes, det er sjovt at være med til.

Henrik Knudsen: Jeg håber, du kan få generalforsamlingens opbakning til det. Det er spændende projekter. Held og lykke med det.

Mikael Sternberg: Ja tak.