Sportschef Lotte Greve:

Kend din klub. En serie samtaler med nogle af klubbens nøglepersoner. Journalist Henrik Knudsen taler med Sportschef Lotte Greve

Henrik Knudsen: Kan du allerførst forklare hvad en sportschef laver?

Lotte Greve: Min opgave er at have et overblik over sporten i Kokkedal Golfklub. Og vi har jo to sports ben, kan man sige. Vi har bredden, og så har vi eliten. Og egentlig prøver vi at skabe synergi mellem bredde og elite. Alle skal have gode muligheder for at udfolde sig, uagtet niveau.

Henrik Knudsen: Og hvad består de synergier i?

Lotte Greve: Jamen samspillet består jo i, at der skal være plads til os alle. Kokkedals filosofi er, at bredden skaber eliten, og eliten skaber bredden. Fælles for os alle ligger passionen for sporten.  

Vi skal være gode til at arbejde med bredden. Og vi skal være gode til at udvikle eliten. Dem, der bliver dygtige i dag, ja de bliver dygtige, fordi de vil det! De bliver dygtige, fordi de har et drive, og det drive skal vi sørge for at pleje og udfordre. Vi skal holde ild i dem ved at give dem nye og passende udfordringer. Vi skal blive ved med at have nogle tilbud, der gør, at de siger: Jamen, jeg vil det her! Det gælder begge grupper.

Så kan man jo spørge sig selv: Har vi faciliteterne? Og har vi folkene, der har lyst til, og som er dygtige nok til at varetage det arbejde? Og til det kan jeg kun svare: Vi er rigtig godt på vej. Et solidt ungdomsudvalg, der arbejder på at skabe rigtig gode muligheder for bredden, og herudover har vi også et spor for de juniorer, der vil noget mere med deres golf. De indgår sideløbende med juniortilbuddene i en bobler- og en udviklingstrup, hvor vi arbejder mere målrettet med deres golf og deres udvikling.

Så har vi vores divisionshold og deres kaptajner som også skal have gode betingelser. Her bliver der arbejdet godt, og særlig spændende bliver det at følge vores damer i Elitedivisionen.  Alt fra ungdomshold, videre til vores herre/dame-elite og endelig frem til vores ”Grå Guld”.

Vores Veteraner og Superveteraner har i de sidste par ligget øverst, og må siges at have favoritværdigheden ved DM. Men ingen kommer sovende til noget. Det er vigtigt at vi skaber et inspirerende miljø, hvor man har lyst til at være og hvor der er plads til at lære.

Men der er et stykke vej til, at vi har faciliteterne på plads. Og her læner jeg mig ind i, at KG har skrevet aftale med vores chefgreenkeeper for de næste 3 år. For der er ingen tvivl om at Anders og hans mandskab kan løfte niveauet på træningsfaciliteterne så KG ligger i top. Og så er det jo planen at der skal bygges et nyt klubhus. Og her skal vi også foran, og det kan vi komme ved at sørge for at spillerne over vinteren bl.a. kan træne indendørs. Dette til gavn for alle klubbens medlemmer. Men altså, en elefant skal vist spises i små bidder.

Henrik Knudsen: Hvad er så vigtigst? Faciliteterne eller atmosfæren?

Lotte Greve: Man kan sige at tidligere har vi kunnet klare os på atmosfæren. Et stærkt engagement fra alle de frivillige, en stærk klubfølelse, god opbakning fra bestyrelsen osv. Men konkurrencen er hård i dag, og det er ikke nogen hemmelighed at jo bedre faciliteter vi har, jo større er chance for, at vores rigtig dygtige spillere kan træne og udfolde sig i KG. Så i stedet for at de træner andre steder, hvor de ikke er synlige for KG-medlemmer, skal vi skabe de rette omgivelser, så de har mulighed for at udvikle sig og dermed være til inspiration for os alle. Så vi ønsker at skabe rammerne for, at man kan gå hele vejen i KG. Altså fra pusling til DP World Tour/LET spiller.

Men ingen tvivl om at man udvikler sig bedst i et miljø med god atmosfære. Og der er et nyt kuld på vej, hvor vi nu igen har ungdomsspillere der indgår i Dansk Golf Unions Udviklingstrup. Og til dem der ikke ved hvad det er, så er det stationen før ungdomslandsholdet. De kan blive nødt til at søge andre steder, hvis deres træning skal stå mål med de krav de møder. Det er helt forståeligt, men hvor ville det være fedt, hvis vi selv havde de faciliteter, der skulle til.

Men min drøm og KG-drømmen er jo, at vi kan tage de her mennesker i hånden, der gerne vil blive rigtig, rigtig dygtige, og følge dem hele vejen. Fra det nationale til det internationale. Og at vi kan konkurrere med de akademier, der ligger rundt omkring. På denne måde kan vi også blive en mere attraktiv klub, så spillere udefra vælger KG.

Henrik Knudsen: Hvis vi nu ser bort fra budgetter osv. Hvad står der så på sportschefen ønskeseddel?

Lotte Greve: Uha! Jamen, der står indendørs træningsfaciliteter til vinterbrug med simulatorer til gavn for alle klubbens medlemmer. Jeg synes det kunne være virkelig fedt, hvis vi, over vinteren, kunne spille og træne indendørs med efterfølgende hygge i restauranten. Vi investerer i os selv, i stedet for at lægge pengene andre steder. Win-win.  

Med indendørs træningsfaciliteter kan vi også, på sigt, skabe vores eget akademi, en pendant til andre akademier. Det er også en drøm Nils og jeg har gået med de sidste par år og som vi har præsenteret for bestyrelsen.

Som tidligere nævnt står træningsfaciliteterne også højt på ønskelisten. Niklas Nørgaard, Nils Rørbæk og jeg selv har lavet en ganske fin plan for indspilsområdet, som vi også har præsenteret for bestyrelsen. Anders er jo selvsagt nødt til at foreslå småændringer, så der tages højde for alt det vi ikke ved noget om. Og det koster selvfølgelig også penge, men det skulle jeg jo se bort fra. Men det ville virkelig højne klubben. Banen står jo rigtig flot og den fortjener de lækreste omgivelser.

Henrik Knudsen: Er det så noget der kan gennemføres inden for rammerne?

Lotte Greve: Bestyrelsen er positive. Men hver gang man rækker hånden i vejret, så koster det jo penge. Det handler jo også om, hvad har vi råd til og hvordan vi vil prioritere. Jeg ved, at det ligger bestyrelsen på sinde, at vores kontingent prismæssigt er konkurrencedygtigt med vores naboklubber. Så det kan være at vi må skaffe pengene via fonde og ad andre veje.

Henrik Knudsen: Nu brugte du ord som internationalt og nationalt osv. Du har selv haft en masse flotte resultater igennem din tid. De fleste her i klubben kender dem nok, men der er også kommet nye til i de senere år. Hvad er de flotteste pokaler du har stående derhjemme?

Lotte Greve: Ja, nu er jeg jo ikke sådan en pokal samler.

Henrik Knudsen: Men så de flotteste resultater. Brug lige 2 minutter på at prale.

Lotte Greve: Jamen altså, min opvækst som junior i KG var en fantastisk tid med mange gode amatørresultater. Så fik jeg nogle år på ungdomslandsholdet videre op til seniorlandsholdet. Min sidste turnering som amatør var VM i 1996, og det var faktisk sammen med min nuværende klubkammerat Karen Margrethe Juul. Dengang spillede hun i Esbjerg. Men tiden som amatør var altså lidt af et eventyr, med mange op- og nedture.

Jeg valgte at turne Pro og kvalificerede mig i 1996 til Europa Touren, hvor det igennem nogle år igen blev til en masse fede oplevelser. Og igen mange nedture. Og så absolut nogen år jeg ikke ville være foruden. Efterfølgende kom der en meget lang pause, og jeg troede jeg var færdig med golf. Jeg havde simpelthen mistet lysten og var mæt. Så det er nok lidt klicheagtigst at sige, men den største pokal, er at jeg har spillet golf siden jeg var 10 år og at det stadig er min sport nr. 1.

Henrik Knudsen: Men du har nogle flotte internationale resultater, og måske kom de allerflotteste, netop da du holdt op med at jagte pro titlerne.

Lotte Greve: Fortiden indhentede mig og en gammel ven foreslog at jeg skulle blive amatør, så vi kunne komme ud at rejse og spille sammen. Det lød sgu hyggeligt, og nu begyndte en periode med senior golf, hvor jeg både kunne deltage i nationale og internationale mesterskaber. Seniorgolfen er nok den periode jeg har holdt mest af. Ingen forventninger, intet pres, tid til træning og god golf. What´s not to like? Jeg er jo dybt privilegeret!

Henrik Knudsen: Enhver der har set dig træne, kan tydeligt se bare på et par minutter, at du træner meget struktureret. Er det det du har lært? Og er det dét, du vil prøve at give videre til unge?

Lotte Greve: Ja, det er det. Juniorerne skal selvfølgelig finde deres egen vej, og når man er junior, så elsker man jo bare at spille golf, og jo flere timer man kan bo her, jo bedre er det.

Men på et tidspunkt kommer der også en overvejelse om, hvordan man kan realisere sine drømme. Og det taler vi med juniorerne om.

Vi arbejder efter noget, vi kalder et Fyrtårn. Og Fyrtårnet står langt ude i horisonten og vifter med drømmen/målet. Der er en hovedvej og så er der mange sideveje, der kan friste, men som også er en del af livet. Det er familie, skole, venner, kærester, deres digitale liv osv. På vejen mod Fyrtårnet arbejder vi med Life Skills.

Vi lærer så meget i Golfens skole, som også skal bruges i livet udenfor golfbanen. Vil man lære at være struktureret? Ja, det er i hvert fald noget, man kan blive. Vil man lære at have det sjovt og se den lyse side af tilværelsen, så har man også chancen. Vil man være god til at fokusere? Vil man have gode værdier?

Man kan også lære at blive pessimist. Det er jo også et valg! Men i virkeligheden handler det om at skabe hele mennesker. For mig er det ikke så vigtigt om de bliver gode eller ej. Det finder de selv ud af! Men hvis de vil forfølge deres drøm, så står vi klar til at hjælpe dem.

Nils og jeg har gået vejen selv, så vi ved godt, hvad der skal til. Vi ved godt hvordan følelsen kan være, når man skal holde en winner speech! Når man står med et afgørende put! Hvordan det føles, når man til British Open, ikke kan få ben og hænder til at holde op med at ryste. Alt sammen noget man skal øve sig i mange gange og have værktøjer til at løse. Og som absolut kan være meget grænseoverskridende. Men virkelig også meget lærerigt.

Et sjovt eksempel er Annika Sörenstam, der ikke kunne lide opmærksomhed. Hun blev trænet i at holde tale foran en forsamling. Og i dag er det en kæmpe styrke i hendes liv.

Henrik Knudsen: Tillad mig at supplere. Det hedder sig, at hun nogle gange med vilje blev nummer to. Bare for at undgå at holde Winners Speach.

Lotte Greve: Det er jo det. Det er jo præcis det, der er fortællingen.  Så vores opgave er at finde ud af, hvem man er som menneske. Hvilke styrker man har, og hvad der skal arbejdes med. Det er Life Skills!

Så min struktur, når jeg træner selv – bruger jeg så jeg skal træne så lidt som muligt. Så bliver jeg nødt til at gøre det så effektivt som muligt, så jeg kan være så god som muligt.

Henrik Knudsen: Alle de ting du nævner her, det er for dem, der allerede synes det er sjovt at komme her. Hvad gør vi for at få andre til at synes det er sjovt at komme her?

Lotte Greve: Vi har de seneste år haft samarbejder med børnehaver og skoler. Men det kræver en del at få folk i gang med golf. Det er en svær sport, med mange udfordringer. Og det er et stort arbejde. Så vi har i år etableret et rekrutteringsudvalg. Og det kommer bl.a. Karen-Margrethe Juul til at organisere.

Henrik Knudsen: Vinder på Ladies European Tour.

Lotte Greve: Ja, KM har været en virkelig dygtig spiller, ja altså det er hun stadig, men jo slet ikke på tidligere niveau. Hun har været der, og har derfor en solid baggrund og en kæmpe erfaring, som skal i spil. Hun har også lavet et fantastisk arbejde i Gentofte Ishockey Klub med rekruttering. Den viden må meget gerne bruges i KG. Det er en stor opgave, som vi er nødt til at løfte i flok. For fødekæden skal holdes i gang.

Henrik Knudsen: Rekruttering. Men hvad er det?

Lotte Greve: Godt spørgsmål! Det korte svar er, at vi skal have rigtig mange børn til at gå til golf. Vi skal have en atmosfære, der gør, at de gerne vil være i klubben.

Når de så kommer, skal der være nogle ting, der gør, at de bliver nysgerrige og får lyst til at lege. Legen er jo det allervigtigste. Jo, længere vi leger, jo sjovere bliver livet!

Henrik Knudsen: Hvordan kommer vi seniormedlemmer, handicap spillere med flere, som bare spiller herre-, dame- eller seniorklub til at mærke noget af det arbejde her?

Lotte Greve: Jeg håber, man kommer til at mærke, at der kommer en træningskultur, der smitter. Vi skal skabe et inspirerende miljø for alle. Hvor vi har faciliteter til at mødes på kryds og tværs om sommeren og vinteren. Vi skal blive ved med at skabe fællesskaber!

Henrik Knudsen: Men det tyder på, at det bliver sjovt.

Lotte Greve: Det er sjovt, og det skal være sjovt hver dag.  Uanset om det er vejen mod Fyrtårnet, eller vejen til medaljespillet, eller vejen ned i handicap.

Nu bliver jeg sådan lidt struktur-rytter igen, men det er jo delmålene, der er sjove at opnå. Spændingen stiger, fordi du er et skridt nærmere dit hovedmål. Når du når dit store mål, er lykkerusen enorm, men i hælene på den kommer tomheden, indtil du finder dit næste store eventyr. Men det er vejen dertil, der skal være sjov. Og det vil jo også sige, at når vi ser på de unge spillere, så har de en masse transitioner og skift i deres liv. Vi skal hjælpe dem og helt genuint interessere os for dem og deres udvikling.  

Henrik Knudsen: Jeg synes, at det er en vidunderlig slutreplik. ’Det ikke bare skal være sjovt, det ER sjovt’. God sæson!

Lotte Greve: Tak.